ZŠ ŽACLÉŘ

Probouzení luk na Rýchorách

Publikováno 15. 5. 2024
Autor: 
Radovan
Vlček

Tak jako v minulých letech i letos přispěli žáci naší školy k ochraně unikátní přírody Rýchor v rámci projektu „Probouzení horských luk“. Ochranáři ze Správy KRNAP tímto způsobem ve spolupráci s krkonošskými základními a středními školami pečují o botanicky významné horské louky. Hrabáním suché staré trávy - stařiny a odstraňováním napadaných větví se uvolňují místa vzácným rostlinným druhům, které by jinak neměly šanci se prosadit. Tento způsob obhospodařování je zaměřen především na tradičně bezlesé chráněné botanické lokality, které by bez pravidelné péče zarostly lesem. Jednou z nich je louka na horském hřebeni Rýchor ve východních Krkonoších, takzvaná Rýchorská květnice, o kterou již několik let pečují právě žáci naší školy. Mezi nejvzácnější druhy, kvůli kterým se tato louka hrabe, patří sasanka narcisokvětá, violka sudetská nebo např. koniklec alpínský. Účast v tomto projektu bereme jako samozřejmou součást našeho dlouhodobého školního programu „Poznáváme naše Rýchory“, který na škole běží již třináctým rokem.

Původně plánovaný termín v pondělí 22. 4. 2024, tedy na Mezinárodní den Země, zhatilo počasí, když v předcházejících dnech vrcholky Rýchor pokryl sníh. Známá průpovídka o dubnovém počasí se naštěstí potvrdila, a tak hned následující pondělí 29. 4.  bylo počasí téměř letní. Žáci 6. A a 7. B během dopoledne stihli shrabat celý vyznačený úsek Rýchorské květnice. Vzhledem k výjimečně teplému začátku dubna a vysokému datu už byla řada zmíněných rostlin, zejména sasanky narcisokvěté, poměrně vysoká, a tak jsme museli být při hrabání velmi opatrní, abychom je nepoškodili. 

Vzhledem k tomu, že od letošního roku přibyla k Rýchorské květnici další lokalita, a sice trojúhelníková louka naproti bývalé pastvině skotského náhorního skotu nad odbočkou na Sněžné Domky, museli jsme na Rýchory vyrazit ještě jednou. Ve čtvrtek 2.5.  se tohoto úkolu ujali žáci 9. A, kteří celou louku, na které začátkem léta rozkvétají vzácné lilie cibulkonosné, za dopoledne zvládli celou shrabat. Na závěr práce jsme si u Rýchorské boudy opekli špekáčky, které nám jako sponzorský dar poskytl Libor Šrol, kterému bychom tímto chtěli poděkovat. Výkon žáků naší školy je o to hodnotnější, že zmíněné rýchorské louky jsou jediné ze všech podobně obhospodařovaných luk, kam brigádníky nelze dopravit autobusem, a tak kromě práce samotné musejí absolvovat výstup ze Žacléře na Rýchory a zpět po svých. Důkazem toho, že tato práce nese své plody, je i skutečnost, že populace sasanky narcisokvěté v Rýchorské květnici se rok od roku zvětšuje.

Radovan Vlček

VŠECHNY AKTUALITY

NAŠI PARTNEŘI

© 2024 Základní škola, Žacléř, okres Trutnov | Vyrobilo studio
Zásady ochrany osobních údajů